Aparate medicale oxigenoterapie

Despre oxigenoterapie

Vorbim despre oxigenoterapie ca fiind  un tratament de îmbogățire în oxigen a aerului inspirat. Terapia cu oxigen constituie unul dintre tratamentele hipoxiei (oxigenarea insuficientă a țesuturilor) cauzate de o insuficiență respiratorie. Ea este utilizată atât în mod temporar, în afecțiunile acute (infecție, edem), cât și în mod îndelungat și zilnic, în afecțiunile cronice, în funcție de starea pacientului. În anumite insuficiențe respiratorii cronice, tratamentul efectuat la domiciliu este cvasi continuu. Tratamentul ameliorează imediat starea și calitatea vieții subiectului și, pe termen lung, evoluția bolii.

Despre oxigenoterapie- cui se adresează

Oxigenoterapia se adresează pacienților cu insuficiențe respiratorii cauzate de: BPOC, astm cu dispnee continuă, fibroze pulmonare, bronsiectazii, boli ale cutiei toracice (cifoscolioze,etc.), sechele TBC, cancere pulmonare în faze avansate, insuficiență cardiacă congestivă, etc.

Ce aparate sunt utilizate în oxigenoterapie?

Există mai multe tipuri de aparate utilizate în terapia cu oxigen, tratamentul adecvat fiecărui pacient fiind stabilit de medic:

Concentrator de oxigen : Aceste aparate sunt utilizate atunci când pacientul are nevoie cvasi-permanentă de oxigen.
Butelie de oxigen: Atunci când pacientul are nevoie de oxigen doar temporar (în crize), cât și pentru asigurarea unei soluții portabile sau de back-up se folosește sistemul compus dintr-o butelie reîncărcabilă de oxigen medical, un reductor de presiune de oxigen medical, un umidificator și o mască facială sau o canulă nazală.
Pulsoximetru de deget: Cu ajutorul acestui aparat medical se monitorizează pulsul și saturația de oxigen din sânge, terapia cu oxigen fiind utilizată numai atunci când este nevoie.

Care sunt beneficiile oxigenoterapiei?

Oxigenoterapia poate fi extrem de benefică pentru cei care frecvent au un nivel scăzut de oxigen, indiferent de motiv. Dacă este necesar, utilizarea regulată a oxigenoterapiei poate permite oamenilor să fie mai activi și mai mobili prin regularizarea respirației. De asemenea, poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții și, în multe cazuri, extinde speranța de viață.

Oxigenoterapia poate reduce, de asemenea, simptome precum:

  • dureri de cap
  • iritabilitate
  • oboseală
  • gleznele umflate

Terapia cu oxigen poate ajuta la creșterea și dezvoltarea copiilor care au afecțiuni pulmonare cronice. De asemenea, poate reduce simptomele cum ar fi durerile de cap cauzate de un nivel scăzut de oxigen și modificări sau probleme de comportament.

Alte efecte benefice:

  • -reintegrarea familială a pacientului;
  • -evitarea spitalizărilor prelungite și îndelungate;
  • -prelungirea duratei de viață;
  • -ameliorarea calității vieții;
  • -creșterea capacității de efort;
  • -ameliorarea funcționarii inimii.