Ce este apneea in somn (SAS)?

Sindromul de apnee in somn (SAS) este caracterizat prin intreruperi (apnei) si/sau diminuari (hipopnee) repetitive ale fluxului de aer naso-bucal in timpul somnului, fiecare cu o durata de minim 10 secunde.

Ce aparate sunt utilizate in tratamentul sindromului de apnee in somn?

Tratamentul standard utilizat in cazul sindromului de apnee in somn (SAS) il constituie utilizarea aparatului CPAP (continuous positive airway pressure). Aparatul CPAP furnizeaza aer sub presiune cu ajutorul unei masti bucale sau faciale, existand mai multe tipuri de aparate, tratamentul adecvat fiecarui pacient fiind stabilit de medic:

  • CPAP : Aparatele obisnuite CPAP asigura o presiune pozitiva constanta, care se regleaza la o valoare fixa, valoare stabilita de medic in laboratorul de somnologie.
  • AutoCPAP : In unele cazuri speciale se poate utiliza un aparat cu “Autotitrare” – AutoCPAP, acest tip de aparat fiind capabil sa-si ajusteze în mod automat presiunea furnizata pacientului in timpul noptii in functie de evenimentele detectate (de ex.: pozitia corpului, stadiile somnului, etc.).
  • BiPAP : Aparatele de tip BiPAP oferă două nivele de presiune, o presiune mai ridicata in timpul inspiratiei cat si o presiune scazuta in timpul expiratiei, acest tip de aparat fiind recomandat pacientilor care au nevoie de o presiune ridicata de aer si au dificultati in a expira impotriva acestei presiuni.

Care sunt beneficiile tratamentului sindromului de apnee in somn (SAS) ?

-amelioreaza calitatea somnului si a vietii;
-scade riscul de boli cardiovasculare (hipertensiune arteriala, infarct miocardic, cardiopatie ischemica, tulburarile ritmului cardiac, accident vascular cerebral, etc.);
-scade riscul de accidente rutiere prin scaderea somnolentei diurne excesive;
-scade riscul de accidente de munca si casnice;
-creste eficienta muncii.