Ce este oxigenoterapia (terapia cu oxigen)?

Oxigenoterapia reprezinta un tratament de imbogatire in oxigen a aerului inspirat. Terapia cu oxigen constituie unul dintre tratamentele hipoxiei (oxigenarea insuficienta a tesuturilor) cauzate de o insuficienta respiratorie. Ea este utilizata atat in mod temporar, in afectiunile acute (infectie, edem), cat si in mod indelungat si zilnic, in afectiunile cronice, in functie de starea pacientului. In anumite insuficente respiratorii cronice, tratamentul efectuat la domiciliu este cvasicontinuu. Tratamentul amelioreaza imediat starea si calitatea vietii subiectului si , pe termen lung, evolutia bolii.

Cui ii este indicata oxigenoterapia?

Oxigenoterapia se adreseaza pacientilor cu insuficiente respiratorii cauzate de: BPOC, astm cu dispnee continua, fibroze pulmonare, bronsiectazii, boli ale cutiei toracice (cifoscolioze,etc.), sechele TBC, cancere pulmonare in faze avansate, insuficienta cardiaca congestiva, etc.

Ce aparate sunt utilizate in oxigenoterapie?

Exista mai multe tipuri de aparate utilizate in terapia cu oxigen, tratamentul adecvat fiecarui pacient fiind stabilit de medic:

  • Concentrator de oxigen : ¬†Aceste aparate sunt utilizate atunci cand pacientul are nevoie cvasi-permanenta de oxigen.
  • Butelie de oxigen : Atunci cand pacientul are nevoie de oxigen doar temporar (in crize), cat si pentru asigurarea unei solutii portabile sau de back-up se foloseste sistemul compus dintr-o butelie reincarcabila de oxigen medical, un reductor de presiune de oxigen medical, un umidificator si o masca faciala sau o canula nazala.
  • Pulsoximetru de deget : Cu ajutorul acestui aparat medical se monitorizeaza pulsul si saturatia de oxigen din sange, terapia cu oxigen fiind utilizata numai atunci cand este nevoie.

Care sunt beneficiile oxigenoterapiei?

-reintegrarea familiala a pacientului;

-evitarea spitalizarilor prelungite si indelungate;

-prelungirea duratei de viata;

-ameliorarea calitatii vietii;

-cresterea capacitatii de efort;

-ameliorarea functionarii inimii.